Duitse veiligheidsdienst: Grieks bankroet is doortrapt plan, Griekse regering heeft doelbewust uitgaven niet verlaagd om zo wéér een bailout te kunnen krijgen.

Volgens Duitse diplomaten worden we keer op keer doelbewust belazerd door de Grieken, die erop rekenen dat Europa toch wel met miljarden over de brug blijft komen om de eurozone te redden.

Griekenland is nu ook in de praktijk blut. De regering in Athene heeft daarom onofficieel besloten om voorlopig geen enkele rekening meer te betalen en alleen nog maar de salarissen en pensioenen van ambtenaren uit te keren, in de hoop het einde van het jaar te kunnen halen. Dat betekent dat het bedrijfsleven voorlopig kan fluiten naar zijn geld.

Het Griekse jaarbudget bedraagt € 108 miljard. Tot eind juli was € 40,9 miljard hiervan uitgegeven, een daling van € 4,4 miljard in het eerste halfjaar. Desondanks werd € 2 miljard aan kredieten niet zoals gepland terugbetaald. Tegelijkertijd zijn de schulden van de staat aan de verzorgings- en dienstensector met 15,4% gestegen. Zo is de staat inmiddels al € 4,5 schuldig aan de gezondheidszorg, die nauwelijks nog in stand kan worden gehouden.

De ambtenaren krijgen nog wel betaald, maar alleen omdat een meerderheid in het parlement dit eiste en dreigde anders zijn steun aan de regering in te trekken. Griekenland vraagt ongeveer elke week aan de Troika (EU/ECB/IMF) of het bezuinigingsprogramma niet opnieuw verlicht kan worden, maar het geduld van met name de Duitsers lijkt op. ‘Geen korting op de hervormingen,’ herhaalde de minister van Economische Zaken Philipp Rösler vandaag.

Grieken gaan opzettelijk bankroet

Volgens de Duitse veiligheidsdienst BND en Duitse diplomaten is het faillissement van Griekenland niet toevallig maar onderdeel van een doortrapt plan dat samen met de regeringen in Washington en Ankara werd gesmeed. De Griekse regering heeft doelbewust de uitgaven niet verlaagd en nauwelijks de door de EU en het IMF bezuinigingen doorgevoerd omdat de regering erop rekende dat er toch wel weer een nieuwe bailout zou komen.

Ook nu zou de Griekse regering opzettelijk niets doen om aan de eisen van de Troika te voldoen, om zo een derde bailout pakket te kunnen krijgen. Volgens de BND wil Athene juist bankroet gaan, omdat het zo in één klap van al zijn schulden af kan komen en de rekening hiervan wordt doorgeschoven naar de EU en met name naar Duitsland (en Nederland).

Bron: http://xandernieuws.punt.nl/?id=663061&r=1&tbl_archief=&