De term ‘verslaving’ wordt steeds meer een containerbegrip. De veelblower wordt tegenwoordig een probleemgeval genoemd, een patiënt die snel weer op het rechte maatschappelijke pad moet worden geholpen – net als de games-, chat-, internet- of seksverslaafde, zegt wetenschapsjournalist Maarten Keulemans.

In de paar weken dat ik op vakantie was, bleek er iets opmerkelijks te zijn gebeurd in Nederland: onze tolerante houding tegenover cannabis bleek in rook opgegaan.

Aanleiding was de nieuwe Nationale Drug Monitor: het aantal blowers dat hulp zoekt bij het afkicken was sen-sa-tioneel gestegen! Wel 7 procent in een jaar tijd; zo’n 11.000 blowers zitten er momenteel in de verslavingszorg. Het was niet meer of minder dan ‘het einde van softdrugs’, constateerde zelfs de Volkskrant.

Stoer
Jemig de pemig, ik kan ook nooit eens met vakantie. Erg nieuw is het namelijk niet: al sinds de jaren negentig neemt het aantal blowers dat hulp zoekt bij het afkicken toe. En hoewel het in het persbericht van het Trimbos Instituut natuurlijk lekker stoer stond, die 7 procent toename in een jaar tijd, gaat het in werkelijkheid om de laagste stijging in tien jaar. In 1997 schoot het aantal hulpzoekende blowers nog met 27 procent omhoog, in 2003 met 21 procent.

Toch: opmerkelijk is het wel. Ooit gold cannabis nog als volstrekt onschuldig hippiehulpmiddel. Maar blowen, rommel is het. Steeds meer mensen komen er niet meer op eigen houtje vanaf, en aan de algemeen gehoorde verklaring lijkt niemand te twijfelen: dat komt doordat er steeds meer THC in hasj zit.

Woooo, chill even. Er is ook een andere, veel simpelere verklaring. Misschien zijn blowers niet zozeer verslaafder dan ooit, maar gewoon eerder geneigd om hulp te zoeken. Simpel: omdat veel blowen niet langer done is.

Wereldtop
De uitstekende Nationale Drug Monitor (PDF) – een van de fijne bijwerkingen van ons liberale drugsbeleid is dat het drugsonderzoek in ons land tot de wereldtop behoort –  geeft daarvoor in elk geval volop aanwijzingen….Lees verder

Source Article from http://dutchamazingnewsblog.wordpress.com/2012/07/30/blowen-is-niet-verslavender-maar-houding-tegenover-veelblowerij-is-veranderd/